Prototype Temperature Textiles

Temperature Textiles is een onderzoek om klimaatverandering te communiceren via wandkleden en plaids en tegelijkertijd de gebruiker warmte te geven. De afgebeelde data verbeelden de opwarming van de aarde aan de hand van temperatuurverandering, zeespiegelstijging en co2-emissie.

We worden dagelijks blootgesteld aan nieuws over klimaatverandering. Het is tegelijkertijd alomtegenwoordig maar ook complex om te begrijpen door de overdaad aan informatie die beschikbaar is over het probleem. Het doel van Temperature Textiles is om klimaatgerelateerde gegevens tot de essentie te brengen en te manifesteren in een reeks textielobjecten. Deze stoffen streven naar bewustwording en zorgen voor extra warmte. Hierdoor moeten de gebruikers ook gestimuleerd worden om hun verwarming lager te zetten en daarmee hun persoonlijke CO2-uitstoot te verminderen.

Raw Color heeft voor de realisatie van de kledencollectie samengewerkt met experts als KNMI voor data-gerelateerde input. Voor de ontwikkeling van het gebreide textiel heeft de studio samengewerkt met TextielLab en Knitwearlab. De techniek van het breien vermindert afval tijdens de productie vanwege het op maat gemaakte vermogen. Het creëert een zwaardere stof vanwege het constructieprincipe. Een zorgvuldig samengesteld kleurenschema is toegepast om de drie categorieën te ondersteunen. De focus lag op de communicatiewaarde van de kleurgroepen. Daarom wordt bij Klimaatopwarming een selectie van warme tinten toegepast. Bij Zeespiegelstijging worden koele tinten gebruikt en in Emission een mix van warme en koele tinten.

De aangeboden kleden zijn twee prototypes van 'Klimaatopwarming' en 'Zeespiegelstijging'. De kleden hebben een afwijkende afwerkingen. Ze zijn daarom niet geschikt als wandkleed maar in dagelijks gebruik als plaid, warmtedeken of beddensprei.

Materiaal: wol

Jaar: 2021    

 

Prijs op aanvraag
e
e
e
e
e
e
e
Afbeelding
Raw Color

Raw Color

Raw Color is de Eindhovense studio van grafisch ontwerpers Christoph Brach en Daniera ter Haar, beiden afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Samen met hun team werken zij aan zelf geïnitieerde en in opdracht projecten. De materialisatie van kleur speelt een sleutelrol en kan gezien worden als de kern van het atelier. Raw Color werkt in verschillende ontwerpdisciplines om kleur te materialiseren door de velden grafisch ontwerp, fotografie en productontwerp te combineren.