Vlisco Recycled Carpet

Vlisco Recycled Carpets bouwt voort op uitgebreid materiaalonderzoek dat Simone Post initieerde tijdens een afstudeerstage naar het overgebleven textiel van Vlisco, een in Nederland gevestigde textielfabrikant van hoogwaardige met was bedrukte stoffen die voornamelijk naar Afrika worden geëxporteerd. Het proces van het ontwerpen en produceren van deze stoffen is ingewikkeld. Bij elk van de 27 behandelingen die de waxstof doorloopt, kan er van alles mis gaan. Met behoud van hun kwaliteitsstandaard kan Vlisco de drukfouten niet op de markt brengen. Alleen het beste van het beste gaat naar Afrika.

Met zowel restanten als afgekeurd textiel heeft Simone Post een lijn hoogwaardige tapijten ontwikkeld. Terwijl de vernietiging van het overgebleven en afgekeurde textiel tijdrovend en kostbaar is, is recycling ecologisch duurzaam en biedt het ook een uitdagend platform voor innovatie. Een voor de hand liggende beperking voor nieuwe producten die van de afvalstoffen worden gemaakt, was dat deze niet interfereren met bestaande Vlisco-producten. Ook mogen de nieuwe producten geen gebreken vertonen door fabricagefouten in de originele prints.

Geïnspireerd door het zijaanzicht van de grote rollen die worden gebruikt om het textiel op te slaan en te transporteren, worden de stoffen in dunne reepjes gesneden en vervolgens gevouwen en opgerold tot stevige tapijten. Met oneindig veel mogelijke kleurencombinaties ontstaat er elke keer weer een uniek product. Het ontwerp schermt de originele bedrukte oppervlakken en mogelijke gebreken af, terwijl de resulterende tapijten nog steeds pronken met Vlisco's verbluffende kleuren met nieuwe en onverwachte patronen.

Het aangeboden exemplaar is een vroeg prototype van de productiemethode waarbij de stoffen beperkt op kleur zijn gerangschikt; vandaar het robuuste kleurpatroon van het kleed.

Materiaal: Katoen

Jaartal: 2015

Diameter: 150 cm 

€ 1800.00
Vlisco Recycled Carpet - Simone Post
e
e
e
Afbeelding
Simone Post

Simone Post

Simone Post (1990) is een multidisciplinaire ontwerper met een focus op in textiel. Simone studeerde in 2015 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven en won tal van nationale en internationale prijzen. Haar werk graaft diep in kleur, oppervlak en print. Haar werken ademen kleur en optimisme, maar stellen tegelijkertijd altijd inhoudelijke vragen. Simone heeft een eigen werkplaats in Rotterdam.