No Screw No Glue Chair

No Screw No Glue is het ontwerpprincipe waarmee Joost van Bleiswijk internationaal doorbreekt. Kasten, kandelaars en dienbladen zijn opgebouwd uit tientallen, soms zelfs honderden kleine plaatjes van gepolijst roestvrij staal. Deze glimmende plaatjes zijn tot op de millimeter passend gemaakt en vallen als een complexe driedimensionale puzzel in elkaar. Er komt geen schroef of lijmtube aan te pas om de meubels te voorzien van kracht en stabiliteit.

Een topstuk uit de eerste No Screw Nu Glue Collection van de Eindhovense ontwerper is een ingenieus schaakspel. De koning en koningin zijn groter dan een gemiddelde peper- en zoutstel en het bord heeft het formaat van een bijzettafel. Bij deze 'schaaktafel' horen twee majestueuze kroonstoelen van mahoniefineer. Het is de eerste keer dat Van Bleiswijk het no screw no glue-principe toepast op een ander materiaal dan roestvrijstaal en vormt daarmee een schakelpunt in zijn oeuvre. Later maakt hij objecten van losse puzzelstukken in uiteenlopende materialen en afmetingen; meubels uit de Compose Collection zijn van wengé hout en Corroded Collection bestaat uit meubels die in slechts enkele puzzelstukken in elkaar vallen en zijn vervaardigd van roestig corten staal. 

Materiaal: mahonie fineer op mdf 

Jaar: 2007

€ 1595.00
e
e
e
e
e
e
e
e
e
e
Afbeelding
Joost van Bleiswijk

Joost van Bleiswijk

Joost van Bleiswijk (1976) studeerde in 2001 af aan de Design Academy Eindhoven met Outlines, een meubelcollectie met archetypische vormen in smetteloos wit. Vervolgens creëert hij de No Screw No Glue Collection. Uitgangspunt is dat de meubels worden vervaardigd zonder gebruik van lijm of schroef. Naast zijn eigen collecties werkt hij voor designlabels als Moooi, Ahrend, Bruut furniture en grote opdrachtgevers als de stad Eindhoven. Zijn werk wordt verkocht en tentoongesteld via (inter) nationale galeries als Vivid in Rotterdam en (inter) nationale musea, zoals het Holon Design Museum in Israël en het Zuiderzeemuseum in Nederland.