Prototype Grid Large

Houtfineer wordt meestal gebruikt om een tafel of een kast het aanzien te geven van massief hout. Onder het dunne laagje eiken of ander hoogwaardig hout zit dan vaak gewoon plaatmateriaal. De Rotterdamse ontwerper David Derksen gebruikt houtfineer juist als basismateriaal voor Grid, een serie kamerschermen en akoestische panelen. Derksen maakt daarbij optimaal gebruik van de kwaliteiten van fineer, dat lichtgewicht en toch sterk is, zolang het wordt belast op trek- en niet op drukkrachten. Oftewel, het is heel geschikt voor een hangende structuur. Het fineer is in dunne latjes gezaagd, waarin met een lasersnijder inkepingen zijn gesneden. De latten kunnen daardoor eenvoudig in elkaar worden geschoven tot een geometrisch patroon of grit, waarbij ze telkens iets verder uit elkaar te staan. Alleen recht van voren kijk je door de fragiele structuur; van opzij oogt het hermetisch. Omdat het patroon is gebaseerd op een digitaal ontwerp, kan het eenvoudig worden aangepast en tegen geringe meerprijs op maat worden geleverd. Ook maakt Derksen kamerschermen waarbij latten in repetitie worden vervangen door tl-buizen, wat een intrigerende lichtpatroon met strakke schaduwlijnen creëert. De kamerschermen moeten worden opgehangen en worden gefixeerd met een bijgeleverd contragewicht. Derksen maakt Grid op maat en in opdracht.

Dit aangeboden exemplaar was een uniek prototype in opdracht van een expositie van tijdens de Dutch Design Week van Baars & Bloemhoff, een leverancier van plaatmateriaal voor de bouw.

Materiaal: houtfineer, nylondraad, staaldraad en metaal 

Jaar: 2016

Prijs op aanvraag
e
e
e
e
e
e
Afbeelding
David Derksen - profiel

David Derksen

David Derksen studeerde in 2009 af aan de Design Academy Eindhoven en rondde in 2011 zijn MSc-graad af aan Industrial Design TU Delft. Tijdens zijn studie begon hij zijn studio in Rotterdam waar hij werkt aan nieuwe verlichting, meubels en andere interieurproducten. Hij wisselt industrieel ontwerp af met meer experimentele projecten waarbij hij de grenzen van materialen verlegt. David Derksen werkt zowel aan zelf geïnitieerde projecten als in opdracht.