Designers

Afbeelding
Atelier NL portret

Atelier NL

Atelier NL is de Eindhovense ontwerpstudio van Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck. Beiden studeerden af aan de Design Academy Eindhoven in 2006. Hun praktijk toont de waarde van lokale materialen en de sierlijke subtiliteiten van de natuurlijke wereld. In het afgelopen decennium hebben ze een gepassioneerde onderzoeksmethodologie ontwikkeld die de verborgen verhalen van de aarde en alles wat ze voortbrengt onthult - van het landschap als geheel tot op moleculair niveau.

Afbeelding
foto Chris Kabel

Chris Kabel

Chris Kabel (1975) studeerde in 2001 af van de Design Academy in Eindhoven, waarna hij in Rotterdam zijn eigen designstudio startte. Kabel combineert het conceptuele van een ontwerp met het praktische. Hij doet dit door nieuwe materialen te ontwikkelen of hele ‘gewone’ elementen op verrassende wijze te verwerken.

Afbeelding
Daphna Laurens - FOTO Mike Roelofs

Daphna Laurens

Daphna Laurens bestaat uit de ontwerpers Daphna Isaacs (1982) en Laurens Manders (1984), die afstudeerden aan de Design Academy Eindhoven in respectievelijk 2006 en 2008. Het duo streeft naar een versmelting van toegepaste en beeldende kunst. Het resultaat zijn zowel poëtische als rechttoe rechtaan  en industrieel vervaardigde producten en interieurs. 

Afbeelding
David Derksen - profiel

David Derksen

David Derksen studeerde in 2009 af aan de Design Academy Eindhoven en rondde in 2011 zijn MSc-graad af aan Industrial Design TU Delft. Tijdens zijn studie begon hij zijn studio in Rotterdam waar hij werkt aan nieuwe verlichting, meubels en andere interieurproducten. Hij wisselt industrieel ontwerp af met meer experimentele projecten waarbij hij de grenzen van materialen verlegt. David Derksen werkt zowel aan zelf geïnitieerde projecten als in opdracht.

Afbeelding
Dirk van der Kooij

Dirk van der Kooij

Dirk van der Kooij studeerde af aan de Design Academy in Eindhoven met een zelfgebouwde robotarm, ontwikkeld om grotere objecten te printen zoals meubels van gerecycled kunststof. De huidige robotarm is een afdankertje uit de Chinese auto-industrie. Door de software aan te passen en een spuit aan het uiteinde te monteren, print de machine nu stoelen van lange draden van gerecycled plastic van oude koelkasten. Deze techniek is verfijnd, dat stoelen, een salontafel en lampen in verschillende afmetingen worden geprint.

Afbeelding
Frank Tjepkema

Frank Tjepkema

Frank Tjepkema (1970) studeerde cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven in 1996. Net als van veel andere studenten in deze periode werd zijn eindexamenwerk opgenomen in de collectie van Droog Design. In 1999 start hij in Amsterdam het ontwerpbureau Tjep. voor product- en interieurvormgeving. Tjepkema streeft bij zijn vormgeving naar een eigentijdse uitstraling door de toepassing van nieuwe materialen en productietechnieken.

Afbeelding
Joost van Bleiswijk

Joost van Bleiswijk

Joost van Bleiswijk (1976) studeerde in 2001 af aan de Design Academy Eindhoven met Outlines, een meubelcollectie met archetypische vormen in smetteloos wit. Vervolgens creëert hij de No Screw No Glue Collection. Uitgangspunt is dat de meubels worden vervaardigd zonder gebruik van lijm of schroef. Naast zijn eigen collecties werkt hij voor designlabels als Moooi, Ahrend, Bruut furniture en grote opdrachtgevers als de stad Eindhoven. Zijn werk wordt verkocht en tentoongesteld via (inter) nationale galeries als Vivid in Rotterdam en (inter) nationale musea, zoals het Holon Design Museum in Israël en het Zuiderzeemuseum in Nederland.

Afbeelding
Kiki van Eijk

Kiki van Eijk

Sinds haar afstuderen (cum laude) aan de Design Academy in 2000 heeft Kiki van Eijk (1978) een oeuvre geschept dat even divers als herkenbaar is. Haar handgemaakte objecten worden verkocht in het exclusieve galeriecircuit maar worden ook als seriemeubel geproduceerd door avontuurlijke designlabels als Moooi en Nodus. Ze ontwierp de tentoonstelling Azië–Amsterdam in het Rijksmuseum; haar eigen werk is opgenomen in collecties van het Zuiderzeemuseum en het Noord-Brabantsmuseum, onder andere.

Afbeelding
profielfoto Lex Pott

Lex Pott

Lex Pott (1985) studeerde in 2009 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. Hij hanteert een rauwe en intuïtieve methode. In zijn werk keert hij terug naar de oorsprong van de materialen die hij het meest gebruikt: hout, steen en metaal. Hij verbergt zijn ontwerpen niet onder indirecte lagen, maar reduceert ze tot hun essentie.

Afbeelding
Raw Color

Raw Color

Raw Color is de Eindhovense studio van grafisch ontwerpers Christoph Brach en Daniera ter Haar, beiden afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Samen met hun team werken zij aan zelf geïnitieerde en in opdracht projecten. De materialisatie van kleur speelt een sleutelrol en kan gezien worden als de kern van het atelier. Raw Color werkt in verschillende ontwerpdisciplines om kleur te materialiseren door de velden grafisch ontwerp, fotografie en productontwerp te combineren.

Afbeelding
Profielfoto Richard Hutten

Richard Hutten

Richard Hutten (1967) is al meer dan een kwart eeuw een van de bekendste ontwerpers van Nederland. Hij studeert in 1991 af aan de Design Academy Eindhoven met tafels die door hun vorm en afmetingen geschikt zijn voor verschillende functies, zoals de barkruk die bestaat uit twee op elkaar geplaatste tafels. Dit No Sign of Design opgenomen hij deze functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl.

Afbeelding
Simone Post

Simone Post

Simone Post (1990) is een multidisciplinaire ontwerper met een focus op in textiel. Simone studeerde in 2015 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven en won tal van nationale en internationale prijzen. Haar werk graaft diep in kleur, oppervlak en print. Haar werken ademen kleur en optimisme, maar stellen tegelijkertijd altijd inhoudelijke vragen. Simone heeft een eigen werkplaats in Rotterdam.

Afbeelding
Stefan Scholten

Stefan Scholten

Stefan Scholten (1972) ontwikkelde zich na zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 1995 tot een internationaal bekende naam binnen de ontwerpwereld. De afgelopen twintig jaar groeide hij uit tot een gezichtsbepalende naam binnen het vermaarde Dutch design. Het prestigieuze designmagazine Wallpaper kroonde zijn werk onlangs nog tot ‘Best Design of the Year’. Sinds 1995 leidt hij zijn eigen ontwerpbureau.

Afbeelding
Profielfoto Wieki Somers

Studio Wieki Somers

Studio Wieki Somers is in 2003 opgericht door Wieki Somers en Dylan van den Berg, die beiden afstudeerden aan Design Academy Eindhoven. Het oeuvre van de studio kenmerkt zich door een gevoeligheid voor materialen, technologisch vernuft en fantasie. De duo werkt voor een grote verscheidenheid aan internationale klanten, zoals Alexander McQueen, Arita, Hermès, Valerie Objects, Kvadrat en Galerie Kreo.