True Colours Panels

True Colour Panels is een kleur- en materiaalonderzoek waarin pure metalen worden behandeld met chemicaliën. Wanneer een element als koper in de natuur wordt gevonden, heeft het namelijk een groene kleur. IJzer heeft een oranje/bruine kleur. Om deze natuurlijke kleuren te recreëren heeft Lex Pott standaardplaten van industriële als metalen - koper, messing, staal en aluminium - behandeld. Hij speelt met het oxideren ervan op verschillende manieren, waarbij hij een zeer geïndividualiseerd palet creëerde dat hij in theorie op elk metalen object kon toepassen. "Elk metaal heeft zijn eigen oxidekleur, en die kleur is onlosmakelijk verbonden met het materiaal zelf. De kleur geeft je dus ook informatie over welk materiaal het is”, aldus de ontwerper.

In zijn studio creëerde Pott verschillende situaties om de effecten van de natuur na te bootsen, met behulp van chemicaliën zoals kopersulfaat en eenvoudige ingrediënten zoals zout en ammoniak. Sommige metalen liet hij in een chemisch bad weken; andere bespoten hij met een chemische oplossing. Het blauwe paneel, dat van koper is, ontwikkelde zich na blootstelling aan gas in een gesloten doos. "Wat ik zo fascinerend vond aan de productietechniek", zegt Pott, "is dat elke kleur zijn eigen specifieke creatie heeft. Ik heb bijvoorbeeld twee keer koper gebruikt omdat het een combinatie van materialen is en daarom op verschillende manieren oxideert. Messing is op dezelfde manier: het is een legering van koper en zink, dus het werd roze toen het koper rood oxideerde en het zink wit oxideerde.”

De True Colour Panels zijn geproduceerd in een oplage van 20 sets. De aangeboden set is een genummerde editie van de True Colour Panels. 

Materiaal: koper, aluminium, messing en staal

Jaar: 2010

Prijs op aanvraag
Plates - Lex Pott
Plates - Lex Pott
Plates - Lex Pott
Plates - Lex Pott
Plates - Lex Pott
Plates - Lex Pott
e
e
e
Afbeelding
profielfoto Lex Pott

Lex Pott

Lex Pott (1985) studeerde in 2009 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. Hij hanteert een rauwe en intuïtieve methode. In zijn werk keert hij terug naar de oorsprong van de materialen die hij het meest gebruikt: hout, steen en metaal. Hij verbergt zijn ontwerpen niet onder indirecte lagen, maar reduceert ze tot hun essentie.