Prototype Centraal Museum Stoel

In 1998 vraagt het Centraal Museum in Utrecht Richard Hutten om het nieuwe restaurant in te richten. Speciaal voor dit interieur ontwerpt hij de Centraal Museum Stoel. Als link naar de oorspronkelijke meubels geeft Hutten de stoelen een statig uiterlijk; vijf eeuwen geleden was de refter van het Centraal Museum een nonnenklooster. Dit is het uitgangspunt voor het interieurontwerp: lange houten tafels, rechte stoelen van eigentijds materiaal en minimalistisch vormgegeven kroonluchters met een twist. De stoel wordt vervolgens als enige meubel in productie genomen bij het Nederlandse meubelmerk Gispen. Het meest opvallende detail aan de stoel is de hoge rug met een sierlijke kromming. Uitgevoerd in kunststof krijgt de statige stoel een moderne twist. De stoel wordt daarom uitgekozen als de stoel waarop Koning Willem-Alexander het ja-woord gaf aan Koningin Máxima.

Het unieke prototype voor de Centraal Museum is vervaardig van triplex. Op het hout zijn de aantekeningen van de ontwerper te zien, zoals de maten en de optimale verhoudingen en verbindingen. 

Materiaal: triplex 

Jaar 1998

Prijs op aanvraag
e
e
e
e
e
e
e
Afbeelding
Profielfoto Richard Hutten

Richard Hutten

Richard Hutten (1967) is al meer dan een kwart eeuw een van de bekendste ontwerpers van Nederland. Hij studeert in 1991 af aan de Design Academy Eindhoven met tafels die door hun vorm en afmetingen geschikt zijn voor verschillende functies, zoals de barkruk die bestaat uit twee op elkaar geplaatste tafels. Dit No Sign of Design opgenomen hij deze functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl.