Prototype Berlagestoel

De Berlagestoel van Richard Hutten is een eetkamerstoel gebaseerd op een zetelstoel die architect Hendrik Petrus Berlage ontwierp voor de familie Van Hengel. De zetel had geen rechte poten. De rugleuning liep namelijk in één lijn door met de poten. Richard Hutten ontwierp voor het Grand Café van het Gemeentemuseum Den Haag (een gebouw dat is ontworpen door H.P. Berlage) een eigentijdse eetkamerstoel waarin de invloeden van de architect maar ook van hemzelf duidelijk zichtbaar zijn.

Het ontwerp is een knipoog én een eerbetoon aan de constructieve meubelprincipes van H.P. Berlage. De Berlagestoel is bekleed met banden die aan de onderkant van de stoel zijn vastgezet. De singels zijn beschikbaar in verschillenden kleuren; zwart, wit, grijs, rood, blauw, groen en bruin. Het frame is van licht eiken. De stoel was jarenlang in productie bij het klassieke designlabel Gispen.

Het aangeboden exemplaar is een uniek prototype, gesigneerd door de ontwerper. De banden met kopspijkers vastgemaakt aan de onderkant van het stoelframe. 

Materiaal: katoen, kunststof en eikenhout

Jaar: 2004

€ 995.00
e
e
e
e
e
e
Afbeelding
Profielfoto Richard Hutten

Richard Hutten

Richard Hutten (1967) is al meer dan een kwart eeuw een van de bekendste ontwerpers van Nederland. Hij studeert in 1991 af aan de Design Academy Eindhoven met tafels die door hun vorm en afmetingen geschikt zijn voor verschillende functies, zoals de barkruk die bestaat uit twee op elkaar geplaatste tafels. Dit No Sign of Design opgenomen hij deze functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl.