Materiaalonderzoek Zandglas

Het Nederlandse ontwerpduo Atelier NL verzamelt zand van over de hele wereld. Van lokaal zand op diverse plekken in Nederland is speciaal glas vervaardigd waarvan servies wordt geproduceerd met fonkelachtige schoonheid die afhangt van de specifieke kwaliteiten van de verschillende glassoorten. Maar vooral glaswerk dat een ode is aan zand en daarmee aan de bron van al het materiaalonderzoek. 

Atelier NL heeft een productiemethode ontwikkeld om seriematig glas te maken van lokaal gewonnen zand omdat de afgravingen voor transparant glas uitgeput raken. De huidige industrie kan de wisselende kwaliteit van het lokale zand echter nog niet verwerken. Met hun werk maken de ontwerpers lokaal onderzoek relevant op internationaal niveau en kaarten daarbij urgente problemen over voorraden en productiewijze aan.

Deze karaf met drinkglazen zijn onderdeel van dit  onderzoek naar glasproductie van verschillende soorten zand. Goed zichtbaar is dat elke zandsoort een anders soort glas oplevert; dat is zichtbaar aan de kleur, die kan variëren van van lichtblauw tot diepgroen. De drinkset gaat vergezeld van een unieke cassette met zandampullen. 

Materiaal: glas en hout (cassette)

Jaartal: 

Prijs op aanvraag
Zandglas - Atleier NL
e
e
e
Cassette Zandglas - Atelier NL
Cassette Zandglas - Atelier NL
e
e
e
e
e
Afbeelding
Atelier NL portret

Atelier NL

Atelier NL is de Eindhovense ontwerpstudio van Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck. Beiden studeerden af aan de Design Academy Eindhoven in 2006. Hun praktijk toont de waarde van lokale materialen en de sierlijke subtiliteiten van de natuurlijke wereld. In het afgelopen decennium hebben ze een gepassioneerde onderzoeksmethodologie ontwikkeld die de verborgen verhalen van de aarde en alles wat ze voortbrengt onthult - van het landschap als geheel tot op moleculair niveau.